Peren én elektriciteit oogsten met agrivoltaics

26/11/2020

Agrivoltaics is de combinatie van fotovoltaïsche cellen en landbouw. Onderzoekers van KU Leuven installeerden zonnepanelen boven een perenboomgaard bij fruitbedrijf Van der Velpen in Bierbeek. De panelen steken boven de perenbomen uit en beschermen ze zo tegen de zon terwijl ze elektriciteit leveren. Daarnaast ontwikkelen de onderzoekers ook een rekentool die de hoeveelheid elektrische energie en optimale opbrengst onder de panelen voorspelt. Allimex Green Power is trotse bijdrager aan dit project.

 

 

Nood aan hernieuwbare energie

Het idee om landbouw te combineren met fotovoltaïsche panelen is ontstaan uit de zoektocht naar meer hernieuwbare energie. Die groene energie is nodig om de klimaatverandering af te remmen, en daarvoor wordt steeds vaker gekeken naar zonnepanelen. ‘In de zoektocht naar meer duurzame energie zijn agrivoltaics onmisbaar’, vertelt professor Bram Van de Poel van het Departement Biosystemen. Onderzoeker Thomas Reher vult aan: ‘Agrivoltaics moeten de juiste balans vinden tussen een rendabele oogst en extra elektriciteit.

 

Primeur voor Europa

De proefopstelling in Bierbeek is een primeur in Europa. Om te weten hoe agrivoltaics helpen om energiedoelstellingen te bereiken, moet het gebruik ervan onderzocht worden. Landbouwgronden zijn namelijk schaars en te vruchtbaar om enkel te gebruiken voor energieproductie. Het is dan ook essentieel dat het gewas onder de panelen nog steeds rendabel blijft. De eerste opstelling werd boven fruitbomen geplaatst omdat boomgaarden nog steeds makkelijk te oogsten zijn onder zonnepanelen. Bij de oogst van groenten met grote landbouwmachines is dit veel minder vanzelfsprekend.

 

 

Voordelen voor de gewassen

De impact van de zonnepanelen op de perenbomen werd grondig getest. De panelen worden hoog boven het veld geplaatst zodat het zonlicht de gewassen nog steeds bereikt en er voldoende ruimte is voor landbouwmachines. De eerste metingen tonen dat de temperatuur onder de panelen ’s nachts hoger ligt en overdag lager. Daarnaast beschermen de panelen de peren gedeeltelijk tegen de felle stralen van de zon of bijvoorbeeld hagel. Dat is goed nieuws voor de peren die de laatste jaren flink wat te verduren kregen door de opwarming van het klimaat. “Onder de panelen heb je minder verdamping, wat voor betere oogsten zorgt. Onder zonnepanelen kun je een gunstig microklimaat creëren. Het is een nieuwe vorm van klimaatcontrole”, stelt professor Van de Poel.

 

Tijdens het hele project wordt ook de totale groeicyclus van de peren in kaart gebracht, evenals de temperatuur, bodemvochtigheid en lichtstraling. Op die manier komen de onderzoekers tot meer expertise over agrivoltaics, waar nu echt nood aan is. Met deze data ontwikkelen ze en groeimodel dat rekening houdt met verschillende parameters. Zo’n model kan de teler helpen om een goed evenwicht te vinden tussen een rendabele oogst en extra elektriciteit.

 

 

Allimex Green Power

De rijen zonnepanelen werden geplaatst op de reeds aanwezige constructie voor hagelnetten, op 4 meter hoogte.  De impact van de panelen op de omgeving en de activiteiten blijft zo beperkt. Allimex Green Power zorgde voor montagesysteem SolarSpeed Oost-West en de overige montagematerialen zoals overspanningsprofielen en de benodigde klemmen, en volgde het project van begin tot eind mee op.

Webshop powered by Marcando